Pilates Personal Training en knieën

Pilates Personal Training en knieën

22-12-2022

Sta jij op de wachtlijst voor een nieuwe knie? Denk hier nog even over na.

Knieprothese

Een aantal maanden geleden kreeg ik een nieuwe personal training klant. Twee slechte knieën, waarvan eentje al redelijk snel vervangen zou worden. Nu waren de slechte knieën niet de oorzaak van haar mindere conditie, maar deze waren eigenlijk het gevolg van jarenlang niet goed gebruik van haar lijf.

Korte hamstrings, immobiele onderrug en bekken, onvoldoende gebruik van buikspieren. Kortom: nooit geleerd om het lichaam goed te gebruiken. Wel is ze erg sportief. Wat een voordeel is, maar een nadeel als je structureel geen stabiliteit gebruikt. Na een aantal weken intensieve Pilates één op één krijgt ze twijfels over de operatie. Het gaat echt heel goed en er zit veel meer mobilieit in heupen en knieën en flexibiliteit in hamstrings. Na serieus overleg met de orthopeed (wel 3) is de beslissing genomen om uit te stellen.

Uitstel en serieuze pre-operatie training

Nu lijkt het alsof Pilates al je klachten kan weghalen, was het maar zo'n feest. Dit verhaal gaat ook niet over het feit dat Pilates je nieuwe knieën geeft, maar wel dat je er iets aan kunt doen. Beenspiertraining alleen is ook niet de oplossing.
Ik zie dat klanten met slechte knieën vaak met gebogen knieën staan, dus de verhouding tussen voor- en achterkant is compleet weg. Wat ik in de eerste instantie doe is ze laten voelen hoe ze staan en dan werken we serieus op de Reformer. Footwork of legwork is fantastisch om de klant te laten werken - met meer of mindere weerstand - maar zonder druk op de knieën. De achterkant wordt verlengd en de voorkant aangesproken op een zachte manier. Er komt dus meer samenwerking in het lijf, meer symmetrie.

Is een nieuwe knie onvermijdelijk, er blijft immers contact met de orthopeed, dan is het lijf in een veel betere conditie dan ervoor. Super goede start van een onwijs zwaar traject, maar geeft een snellere recuperatie en dus minder ziektekosten.