Pilates en topsport

Pilates en topsport

17-11-2022

Topsporters, professioneel of niet, maken graag gebruik van Pilates. Slim. In Amerika is het een verplicht onderdeel van de training.

Pilates componenten

Kracht, stabiliteit, mobiliteit en flexibiliteit moeten echt in balans zijn. Buiten dat, moeten je lijf en hoofd natuurlijk ook met elkaar spreken. "In je lijf zitten" kun je goed leren met Pilates. Pilates is een perfect voorbeeld van mindfulness. Pilates doe je namelijk bewust, met focus. Net als topsport. Eén klein foutje in je sport en het kan een verschil geven van 50 meter, hoe dan ook. Een Pilates beweging net even anders uitvoeren en je pakt een andere spier of het wordt gewoon een andere oefening. Die niet persé verkeerd is, maar niet zo bedoeld.

Frequentie

Soms trainen mijn klanten 2x per week om 08.00 in de ochtend. Of gebruiken ze de apparaten als warming-up voor een wedstrijd. Hersteltraining op zondagochtend na een zware wedstrijd is een prachtige manier om je lijf weer geschikt te maken voor de week die gaat komen.

Doel en focus

Waar het bij topsport om prestaties gaat, gaat het bij Pilates - en vooral mijn methode - om de instant feedback. De te lopen race is de oefening, de weg naar het resultaat is waar de focus het meest intensief is. Sla je een horde over of beuk je een tegenstander omver dan heeft het direct impact op je resultaat. Dus: voelen en stevig staan.
Dat is precies hoe ik begin met een sporter. Goed staan en je voeten voelen. Het fundament van je hele huis. Gesponsorde schoenen zijn niet de oplossing. Staan op een "wiebelbal" is een perfecte methode, maar ook gewoon oefeningen op één been. Vaak zie ik dan al een a-symmetrie. De klant voelt ook direct of rechts en links hetzelfde zijn, of juist niet.

Advies van je sportarts of fysiotherapeut

Weet je niet of het wat voor je is, of dat het geschikt is voor jouw sport? Overleg gerust met één van de sportartsen in het Alrijne Ziekenhuis of met je eigen fysiotherapeut.