Pilates en Hersteltraining

Pilates en Hersteltraining

23-01-2023

Hersteltraining is een must. Bizar goed in combinatie met Pilates.

Warming up of cooling down?

Als je op hoog niveau een sport beoefent, maakt niet uit wat, is het nodig om na de wedstrijd goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent natuurlijk sowieso dat je op je eten en drinken let, nog dezelfde dag. Maar wat doe je de volgende dag? Uitrusten op de bank? Netflix en veel eten? NEE, dus!!

Voorkom stilstand, voorkom spierpijn

De beste hersteltraining is strekken en vooral de gebieden, die je veel hebt aangesproken. Dus vaak zijn dat hamstrings, quadriceps, heupbuigers. Allemaal direct aangesloten op onderrug. Vanuit het holistische aspect, dus je lijf is helemaal met elkaar verbonden, werk je het hele lichaam af. Met Pilates werk je op mobiliteit en flexibiliteit, dus je rekt en strekt. Een element in de training, dat vaak zwaar onderschat wordt. Hersteltraining is geen krachtsport, maar gewoon dat wat het zegt. Je wilt herstellen van een zware wedstrijd, niet stijf worden of een blessure oplopen.

Ik help handballers, maar ook voetballers en marathonlopers om te herstellen van een "aanslag" op hun lijf. Zodat het lijf weer klaarstaat voor een volgende training of wedstrijd.
Het mobiliseren van de onderrug kan goed met een shoulderbridge, een vaak slecht uitgevoerde oefening, maar ontzettend belangrijk. Waar Yoga soms te hoog gegrepen is, omdat het statische vaak niet past bij een topsporter, is Pilates een prachtige manier om te recupereren. De flow van de bewegingen is goed te begrijpen en op ieder niveau toe te passen.
De leg circles zijn een waanzinnig goede beweging om meer mobiliteit te creëren in de heup. Geen makkelijke beweging, maar wel met wat aanpassingen. Door de heupmobilisatie gaat het weer stromen. Bloedcirculatie, energie.

Pilates in Amerika

Er is geen enkele honkbalclub, basketballvereniging, MLB of NBA, die geen Pilates in het repertoire heeft. Er zijn verschillende filmpjes te vinden van bijvoorbeeld LeBron James en Pilates. Pilates is voor hen een manier om het beste uit hun lijf te halen. Voor een lay-up heb je sterke, maar ook soepele enkels nodig. Statische training is geen efficiënte training. Bij basketball heb je snelheid en behendigheid nodig. Stabiliteit, zodat je niet onderuit gelopen wordt. Recupereren van een zware wedstrijd doen zij op de Pilates apparatuur. Heel simpel.
Er zijn testen gedaan bij de MLB. Een slagman heeft significant meer bereik en kracht, sinds er Pilates in het trainingsschema is toegevoegd. Leuk, he? Wetenschap!

Herstellen van een burn-out

Meerdere malen komt een client op aanraden van de sportarts bij mij met "onderrug klachten". Maar tijdens de intake blijkt eigenlijk al snel dat er een vorm van overspannenheid is. Burn-out, overspannen, het lijf trekt het niet meer, omdat het hoofd te vol zit. Mijn methode is holistisch, op wetenschap gebaseerd en ik "lees" mijn clienten. Ik geef je de regie terug over je lijf door je te laten werken mèt je lijf. Je hoofd en lijf horen bij elkaar.
Lees mijn klantervaringen of maak gerust een afspraak.